• alentejo
  • natuur
  • portugal
  • wijn

Zes vragen over de Alentejo beantwoord.

Deel dit artikel

Ontdek Alentejo

De Alentejo in Portugal is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming, maar biedt alles voor een unieke en onvergetelijke reiservaring. Hieronder vind je het antwoord op de 6 meest gestelde vragen. 

Is de Alentejo een bezoek waard?

Als je nog nooit in de Alentejo bent geweest, mis je een van de mooiste delen van Portugal. Sommigen vergelijken het met Toscane en de Provence, met glooiende heuvels, wijngaarden en charmante ommuurde steden. Het kurkland van de Alentejo kent verschillende seizoenen, met een groene lente vol wilde bloemen. In het begin van de zomer bouwen ooievaars hun nesten op de daken van witgekalkte dorpjes, en de warmte verandert de vlaktes in goud. De winter is dan weer mild en zonnig. Als je op zoek bent naar landelijke rust en wilde stranden zonder volk, dan is de Alentejo dé plek. Met een eindeloze blauwe hemel, kurkboslandschappen, zijn trage levensritme (genaamd Vagar), is het zeker de moeite waard. Het is een land waar de eenvoud van de natuur samengaat met een volk dat zich herinnert wat de rest van de wereld lijkt te zijn vergeten. Nadenkertje :)

Waar staat de Alentejo bekend om?

De Portugezen verwijzen vaak naar de regio Alentejo als een eigen natie omdat het een eigen dialect heeft, een sterke Moorse invloed, unieke muzikale tradities en ommuurde steden vol witgekalkte gebouwen. Op een uur rijden van Lissabon beslaat deze regio een derde van Portugal - van de zuidelijke oevers van de rivier de Tejo tot de bergen van de Algarve in het zuiden. Ondanks zijn omvang is de bevolking van de Alentejo klein. De belangrijkste steden zijn Évora, Portalegre, Comporta, Beja en Sines. De regio is bekend voor zijn kurkeikenbossen, uitgestrekte wijndomeinen, designhotels en pousadas.

Heeft Alentejo stranden?

Ja, enkele van de beste en meest beschermde van Portugal. Vanaf Tróia via Comporta, Sines tot aan Zambujeira do Mar vind je zandstranden en kliffen die kilometers ver uitstrekken met af en toe een hippe beachclub. Verder zijn er ook rivierstranden en strandjes aan de verschillende meren om te genieten van de zon en een verfrissing.

Wat kan je allemaal doen? 

Er is vanalles te doen zoals wandelen langs de route Vincentina, fietsen langs de zandwegen die cirkelen langs kleine visserdorpjes en de kurkbossen. Er zijn verschillende surfspots en paardenmanages. Of je kan cultuur opsnuiven of lokaal shopppen in dorpen zoals Evora, Monsaraz of Estremoz. Verder kan je sterrenkijken in het Dark Sky Reserve aan het Alqueva meer of de regio verkennen per heteluchtballon of cruisen van wijndomein tot wijndomein en genieten van de lokale keuken.

Wanneer reis je het best?

Het voorjaar en het najaar zijn het beste seizoen omdat de natuur op zijn mooist is en het weer ideaal.
 

Hoe kom je er?

Je vliegt op Lissabon of Faro, dan is het een uurtje rijden tot in de Alentejo. Best neem je een huurwagen, de wegen zijn in een uitstekende staat en zeer rustig. 
Frank helpt je graag verder
Frank helpt je graag verder

Frank helpt je graag verder

Selectair Frank Devos Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Noordzandstraat 62
8000 Brugge