Cultuur

Belangrijkste feestdagen en evenementen
Chili heeft een heleboel streekgebonden feesten. Hieronder een overzicht van de populairste:
Januari: Nguillatum – feest van de vruchtbaarheid van de aarde bij de Mapuche-indianen
Februari: festival de la canción in Vina del Mar, Tapiti Rapa Nui (Paaseiland)
Mei : feest van de Aymara
Juni: feest van San Pedro
Juli: la Tirana
December: Andacollo, het feest van de Maagd

Feestdagen:
21 mei: zeeslag van Iquique
Mei-jui: dag van Corpus Christi
15 augustus: maria – hemelvaart
18 september: nationale feestdag
19 september: dag van de krijgsmacht
12 oktober: herdenkingsdag voor Christoffel Columbus
8 december: feest van de onbevlekte ontvangenis
 

Culturele gebruiken en gevoeligheden
Chilenen zijn erg charmant, maar zullen je nooit aanspreken. Wees echter niet bang om het woord tot hen te richten, ze helpen je graag! Het Chileense volk is wel erg fier, en zal nooit willen toegeven dat ze iets niet weten. Vraag daarom best niet de weg, de kans is groot dat je verkeerd gestuurd wordt. Waar Chilenen niet tegenkunnen, is onbeleefdheid en schreeuwen. Verhef nooit je stem en blijf steeds hoffelijk en beleefd.

Lokale specialiteiten
Populair eten in Chili is de asado, grote stukken gegrild vlees. Een bekend traditioneel Chileens gerecht is pastel de choclo, een ovenschotel met maïs, gehakt en olijven. De nationale snack is empanada: vlees met ui en olijven in stevig deeg uit de oven. De empanada kan ook met kaas of schaaldieren gevuld worden. In Chili serveert men ook een grote variëteit aan vis en schaaldieren. Mote (een soort gort) met huesillos (gedroogde perziken) is het belangrijkste nagerecht.

Een typische lokale drank is mate: een stimulerende kruidenthee met een sterke bittere smaak. De drank wordt getrokken van kleingesneden heesterblaadjes en -takjes en warm water. Liefhebbers van wijn komen ruimschoots aan hun trekken in Chili. De belangrijkste Chileense wijngebieden bevinden zich rondom Santiago. De wijnen van Chili behoren tot de meest biologisch en ecologisch verantwoorde ter wereld.

Zo zeg je hallo en bedankt
Hallo: Hola
Tot ziens: chao, hasta luego
Alstublieft: por favor
Dank u: gracias
Ik begrijp het niet: no entiendo
Ik ben Belg: soy belga
 

Het lange, smalle Chili is een land van woeste landschappen, perfect voor avonturiers. Van hete woestijnen tot besneeuwde bergtoppen, je vindt het allemaal in dit prachtige land, dat tegelijkertijd de droogste plek als de natste plek van onze planeet omvat. Voeg daar nog de vriendelijkheid en gastvrijheid van de bewoners aan toe, en je hebt een land dat je van de ene verbazing in de andere doet vallen.
 

Chili praktisch

Reisdocumenten
Om naar Chili te reizen, heb je een internationaal paspoort nodig, dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf datum van terugkeer. Als je minder lang dan 90 dagen blijft, hoef je geen extra visum aan te vragen.

Tijdsverschil
Het tijdsverschil met Chili bedraagt in onze winter vier uur en in onze zomer vijf uur. Chili kent zelf geen zomer- of wintertijd.

Kledijtips
Wegens de extreme temperatuurschommelingen in Chili, is het belangrijk dat je je hierop voorbereidt. Voor een bezoek aan heel Chili heb je zowel zomer- als winterkleding nodig: lichte kleding voor in de zomermaanden, in de Atacamawoestijn en aan de kust; warme kleding voor een bezoek aan de Altiplano (op 4000 à 4500 m hoogte), de Andes, Patagonië en Vuurland, waar de temperaturen het hele jaar laag zijn. En bij een bezoek aan Patagonië en Vuurland mag een wind- en waterdichte regenjas niet ontbreken.

Reisstekker/spanning
In Chili worden stopcontacten van type C en L gebruikt. In de stopcontacten van type C passen je Belgische stekkers, maar voor de stopcontacten van type L heb je een reisstekker nodig.

Vervoer 
Je kan in Chili op verschillende manieren reizen. De makkelijkste manier om alles snel te bereiken is met het vliegtuig, maar binnenlandse vluchten zijn niet goedkoop. Ook de trein, de Empresa de Ferrocarriles del Estado verbindt een groot deel van het land. Zo reis je makkelijk Van Santiago naar Chillán, Concepción en Temuco, of naar Puerto Varas en Puerto Montt.

Het bussysteem in Chili is zeer goed. De lange afstandsbussen zijn comfortabel en ze vertrekken op tijd. De luxe bussen serveren zelfs maaltijden. In elke stad zijn verschillende busterminals van verschillende busbedrijven. Twee goede busbedrijven zijn Pullman Bus en Tur Bus. In de grotere steden rijden ook stadsbussen, de zogenaamde micros. Je kaartje koop je in de bus.

In Chili is een huurauto ook een goede optie. Je eigen auto hebben in Chili zorgt ervoor dat je ook op de afgelegen plekken komt. Vooral in de Atacamawoestijn en op Paaseiland is het handig om je eigen jeep te hebben. Je moet wel 21 jaar of ouder zijn en in het bezit van een rijbewijs.
 

Telecommunicatie
Het Chileense telefoonnetwerk is van uitstekende kwaliteit. Er staan ook overal openbare telefoons die met muntstukken werken. In afgelegen gebieden en moeilijk bereikbare plaatsen kan het netwerk weleens storingen krijgen. Voor een internetconnectie kan je in internetcentra terecht, of je neemt zelf een laptop mee want bijna overal kan je draadloos surfen.

Voorzorgsmaatregelen
Chili is misschien wel het veiligste land van Latijns-Amerika. Maar net zoals overal heb je ook hier in de steden zakkenrollers genoeg. Hou daarom steeds je spullen in de gaten. Loop niet met waardevolle zaken rond en laat steeds een kopie van je papieren in het hotel.
 
Shopping

Shopping

Openingstijden van winkels
In Santiago zijn winkels geopend van 10u00 tot 19u00. In veel kleinere steden sluiten de winkels vaak van 13u00 tot 16u00. In het hele land sluiten winkels van zaterdagmiddag tot maandagochtend. Enkel moderne winkelcentra en supermarkten blijven dan open.

Geldzaken
Je kan overal makkelijk geld wisselen. Neem best dollars mee in plaats van euro’s. Indien je geen pesos meer hebt, dan kan je ook hiermee betalen. Logeer je in een hotel, dan betaal je best met dollars of creditcard. Zo ontsnap je aan de plaatselijke btw. Met Visa en Mastercard kan je over het hele land probleemloos terecht.
 

Souvenirtips
Wat je zeker moet meebrengen uit Chili, is texiel. Elke streek heeft wel eigen, met de hand gewoven en geverfde stoffen, bij voorkeur van Alpacawol. Dit komt trouwens ook goed van pas tijdens je reis, wanneer je je hoog in de bergen begeeft. Ook Lapis lazuli is een mooi souvenir. De prachtige, diepblauwe steen wordt slechts op 2 plaatsen ter wereld gevonden: in Afghanistan en Chili. Let wel op dat je geen geverfde stenen koopt…
 

Landen-ABC

Ligging
Chili ligt in Latijns-Amerika, en grenst aan Peru, Bolivia en Argentinië. Het land ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte.

De hoofdstad
Santiago

De taal
Spaans

Betaalmiddel en munteenheid
Peso (CLP)

De seizoenen
Chili is bijna 4300 km lang. Dat zorgt voor een grote variëteit in klimaat. Chili kan opgedeeld worden in zo’n 6 zones. In het Grote Noorden heerst een gematigd klimaat. Maar dieper in het binnenland geraken de wolken niet over de hellingen van het Andesgebergte. Bijgevolg is de grote Atacamawoestijn een van de dorste plekken op aarde. Iets lager ligt het Kleine Noorden, een overgangsgebied tussen de woestijnen en het meer regenachtige Zuiden. Hier regent het zelden, zelfs wolken zie je hier niet vaak. Het Centrum, het midden van Chili, ligt rond Santiago en heeft een bijna mediterraan klimaat met warme, droge zomers en zachte, regenachtige winters. Het Zuiden wordt gekenmerkt door meren en heeft een gematigd, vochtig klimaat. Het regent er vaak, in de zomer blijft het iets droger. Patagonië en Vuurland hebben dan weer een koud en vochtig klimaat, met erg sterke windstoten. In de zomer zijn er zonnige dagen, maar het weer is er enorm onvoorspelbaar.
Frank helpt je graag verder
Frank helpt je graag verder

Frank helpt je graag verder

Selectair Frank Devos Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Noordzandstraat 62
8000 Brugge